Historien bak boken

Høsten 2012 ble en utslitt Even Aas-Eng slått ut av to lungebetennelser og kyssesyke. Da han ble langtidssykemeldt var det nok ingen som hadde sett for seg at det skulle føre til en skjønnlitterær roman noen år senere.
Depressiv
– Det var helt tomt, og det var tomt lenge. Jeg kunne ikke treffe folk, og jeg kunne ikke trene. Jeg kunne egentlig ikke gjøre noe annet enn å rusle korte turer i nabolaget, og deretter ligge stille på sofaen. Hver gang jeg prøvde å gjøre noe annet tok sykdommen meg igjen, og jeg ble naturlig nok depressiv, forteller Even.
Redningen for ham ble skrivingen. Etter en stund forsto han nemlig at det å skrive på datamaskinen mens han lå hjemme i sofaen ikke gjorde ham dårligere.
– Da jeg fant ut at jeg kunne skrive uten å bli dårlig, bestemte jeg meg for å realisere en gammel drøm, nemlig drømmen å skrive en roman. Når ellers skulle jeg fått tid til et sånt prosjekt? spør Even.
Samarbeidspartner
Dessverre rakk ikke Even å fullføre prosjektet, og da han våren 2013 startet gründerprosjektet Venture Factory, forsvant alt han hadde av ledig tid og kapasitet. Den uferdige boka ble liggende i skuffen, frem til han under et jobbintervju møtte forfatter og journalist Katinka Sletten.
– Det skulle jo egentlig være en samtale for å snakke om noe freelancearbeid i et av selskapene mine, men etterhvert som samtalen utviklet seg ble det klart at vi burde samarbeide om noe helt annet. Ikke lenge etterpå gikk Katinka ut med en bokkontrakt i hånden.
Even er tydelig på hva Katinka har betydd for prosjektet.
– Det er Katinka som er forfatteren av oss to. Jeg har formet historien, og bidratt med mye fagkunnskap, men uten Katinka ville dette blitt en forferdelig dårlig bok.
Angst og teknologi
Boka begynner i India tidlig på 2000-tallet, og leserne følger den teknologiske revolusjonen, hele veien fra Google, gjennom Facebook og sosiale medier, frem til til dagens diskusjoner knyttet til falske nyheter og bruken av “big data”.
– Kort fortalt følger vi Sebastian, en helt vanlig lærersønn fra Kongsvinger, som ved hjelp av et rykende engasjement og nysgjerrighet klarer å knekke koden for hvordan man tjener penger på den teknologiske utviklingen. Før han vet ordet av det sitter han med flere millioner på bok, og det skaper en del konflikter, både for moral og psyke, forklarer Katinka.
Store deler av handlingen er altså lagt til områder som Even kjenner veldig godt.
– Noe som har vært svært viktig for meg med prosjektet har vært å gi utenforstående et innblikk i hvordan nettøkonomien egentlig fungerer. Den teknologiske utviklingen er en så viktig premissgiver for samfunnet vi lever i, og ikke minst for mediehusene som i dag er under et sterkt press. Jeg håper at de som leser denne boka føler at den gir svar på akkurat dette, og at de i tillegg føler de sitter igjen med en god historie, sier Even.
Ikke en ny “Wonderboy”
Til tross for at man på mange måter kan argumentere for at den norske mediebransjen spiller hovedrollen i dette verket, er både Even og Katinka klar på at dette ikke er en ny “Wonderboy”.
– Det har skjedd så mye i mediebransjen siden den boka kom ut, og vi tar opp disse temaene på en helt annen måte. Denne boka dreier seg om hvordan Facebook og Google endrer, og utfordrer, de tradisjonelle forretningsmodellene i mediehusene. Dessuten tar vi selvfølgelig opp problematikken som er knyttet til “fake news”, sier Even.
Nå har duoen bestemt seg for å forhåndspublisere boka, slik at interesserte kjøpere allerede nå kan sikre seg et eksemplar til kun 248,-
– Ettersom vi selvpubliserer boka, og derfor står for all markedsføring og distribusjon selv, tenkte vi det ville være lurt å begynne med et forhåndssalg, sånn at vi får en viss pekepinn på hvor mange bøker vi skal trykke opp, sier Katinka.
Comments are closed.